Josephine over de film Butterflies Go!;

De metafoor in de film verbeeld o.a. het gevoel van Marokkanen, Russen of andere immigranten, die zich wel of niet thuis voelen in hun nieuwe land. In anderhalf jaar kun je niet iemands genen veranderen, als dat al zou kunnen! Je voelt je als migrant altijd te laat, anders en “vogel vrij”. Maar in feite ben je een kwetsbaar, flexibel en een heel krachtig exemplaar onder de soort. En dat geldt ook voor de vlinder vanessa atalanta.

Filmmaakster Josephine Hamming heeft een nieuwe natuurproductie over trekkende vlinders afgeleverd! Gefilmd in dezelfde stijl als haar wereldwijd bekende documentaire The War of the Ants. drs. Theo Verstrael directeur De Vlinderstichting over Go, Butterflies, Go!:

In deze film wordt de trektocht van de atalanta schitterend en indrukwekkend in beeld gebracht en is meer dan een gewone natuurdocumentaire. Het magische van de trektocht, de gevaren die op de loer liggen en het in vlinderperspectief door het Europese landschap vliegen maken de film tot een bijzondere belevenis. Door de geheel eigen aanpak zal de film ook een nieuw publiek aanspreken naast de bestaande natuurliefhebbers.

Vlinderbaby

De natuurfilms van Josephine Hamming delen dezelfde invalshoek, namelijk kijken naar de natuur als een spiegel van onze cultuur. De films leggen een verrassend metaforisch verband tussen dierengedrag en menselijke gedragingen. Go, Butterflies, Go! is weer met hart en ziel gefilmd en in een ambachtelijke traditie tot stand gekomen. Go, Butterflies, Go! is bedoeld voor algemeen publiek, maar in het bijzonder voor natuur-, dieren-, insecten- en vlinderliefhebbers en mensen met een interesse in migratiethematiek.

De Vanessa atalanta en de Gamma uil, die beide in de film gevolgd worden, blijken kwetsbare en tegelijkertijd geboren overlevers. Onderweg wordt naar aanleiding van andere fenomenen het onontkoombare trekgedrag van de vlinder steeds duidelijker. De kijker ontdekt bijna vanzelf de overeenkomst met het lot van menselijke migranten. De vlinder wil ontmoeten! Ze vliegt naar plaatsen waar ze nog nooit is geweest. Ze accepteert het gevaar en reageert adequaat, zodat haar leven zich vol passie kan voltrekken.De film is eigenlijk een natuurdrama en cultuurreis ineen. Met de afwisselende beelden van landschappen en macro-opnamen is het een eye-opener met antistress effect. Filmen is vragen stellen. Filmen is uitvergroten. Go, Butterflies, Go! is in die zin een droomwerkelijkheid; je kunt in feite geen vlinder volgen van St. Petersburg naar Casablanca.

Vlindertrek

Voor Go, Butterflies, Go! is in totaal ruim acht jaar gefilmd. De film duurt 70 minuten en bevat speciaal gecomponeerde filmmuziek (soundtrack op cd verkrijgbaar via de componist). In de loop van 2008 staat er in de planning ook een 56 minutenversie en kinderversie te produceren. Credits van Go, Butterflies, Go!